Еклери с два вида крем

Време за подготовка:
Време за готвене:
Време за охлаждане:
Порции:



По някаква причина еклерите са си спечелили страха на много кулинарни ентусиасти през годините и аз съм тук с пореден опит да коригирам това. Имам две причини – първата е, че не са толкова страшни и сложни, а втората е, че са прекалено. Вкусни и наистина си заслужава човек да опита.

Идеята точно сега да споделя с вас тази рецепта дойде от колаборацията ми с магазини BILLA. В момента там тече нова лоялна програма, в която може да се закупят продукти с марка ZWILLING с големи намаления. Във връзка с кампанията ми изпратиха кантарчето и миксера, които бяха двете неща, от които имах нужда. Старото ми кантарче вече напълно се развали, а миксерът ми е завинаги командирован в лятната вила. От месеци си повтарях, че трябва да си купя миксер и ето, че вече няма нужда. В този ред на мисли ми се искаше да споделя с вас рецепта, в която кантарчето и миксера да имат ключова роля и тази беше първата и според мен най-подходящата.

При еклерите количествата трябва да са до грам точни, защото и най-малкото отклонение води до курабии. Бъркането на ръка е опция, но в модерните времена, в които живеем, аз лично разчитам на миксер. Кухненският робот отстъпва тук по точки спрямо миксера, защото обикновено има минимално количество, за да може да захване и освен ако няма да правите 50 еклера наведнъж, тогава ви трябва миксер.

И тъй като споменах за лоялната програма на BILLA, ето и още малко информация за нея. Промоцията ще бъде активна до 13.04 – до 30 март можете да събирате промо точки, пазарувайки любими продукти ( за всеки 10 лв получавате 1 т.), а до 13 април имате възможност да ги използвате за покупка на някой от кухненските уреди / пособия, част от кампанията. Всеки клиент направил покупка до тогава, може да участва в седмична томбола за общо 13 висококачествени блендера с марка ZWILLING. Продуктите от серията могат да се закупят с намаление до 69% за клиенти, които имат своя BILLA Card, и до 33%, за онези, които все още не са се сдобили с такава.

Освен това може да си изтеглите и безплатното приложение ZWILLING Culinary World App, което предлага опция да си направите удобен списък за пазар, за да не забравите някоя от планираните покупки, както и много рецепти, които да ви вдъхновят за кулинарни приключения.

И така, време е вече за тази рецепта. Ето я и нея:

За пареното тесто:

  • 100 гр прясно мляко
  • 100 гр вода
  • 150 гр масло
  • 150 гр брашно
  • 4 големи яйца ( около 60 грама всяко, размер М-L )

Размерът на яйцата е много важен. Ако сее използват малки, няма да има достатъчно и може да не се надуе добре тестото.

В касерола се смесват прясното мляко, водата и маслото, нарязано на едри кубчета. Брашното се претегля отделно. Когато сместа с касеролата заври се добавя брашното наведнъж към нея и се бърка много бързо. Брашното попива рязко и първоначално всичко ще прилича на мокър пясък с бучки. На мен ми е по-удобно тогава да сменя телта със силиконова шпатула. Идеята е да се разбърка добре до получаване на гладка хомогенна смес.

След това се премества в друга купа и се оставя да се охлади леко за около 5 минути. Яйцата се добавят едно след друго като след всяко се разбива с миксер до пълното му усвояване. Накрая трябва да имате силно лепкава хомогенна смес.

Шприцова се върху хартия за печене с последователно движения на разстояние един от друг, защото удвояват обема си. Пекат се първоначално на 200 градуса горно и долно печене ( около 15-20 минути ), а след като се надуят и започнат да хващат загар се намаля до 160 градуса ( за още 10-15 минути според общото количество).

Ключов момент при приготвянето на парено тесто е охлаждането му. Ако рязко отворите фурната може да се сбогувате с еклерите си, защото ще се превърнат в плескавици. Отваря се съвсем леко отгоре и се държи така поне 20-25 минути, за да може горещият въздух да излезе постепенно, като изсуши финално вътрешността на еклеровите шушулки.

За сладкарския крем:

  • 500 гр прясно мляко
  • 130 гр захар
  • 6 жълтъка
  • 70 гр нишесте
  • ванилия
  • 15 гр масло
  • 100-150 гр избита сладкарска сметана

Този крем може да се приготви преди да се направят шушулките, за да може да стегне и изстине. С него ще бъдат напълнени еклерите.

Прясното мляко, захарта и ванилията се слагат в касерола и се загряват. Разбъркват се от време на време. В отделна купа се слагат жълтъците, нишестето и 1-2 с.л прясно мляко ако сместа изглежда твърде гъста. Разбърква се добре с тел до получаването на хомогенна смес. Когато млякото тръгне да завира, жълтъците с нишестето се добавят на тънка струя при непрекъснато бъркане и се бърка така поне още 2-3 минути докато целият крем не се сгъсти. След получаването на необходимата консистенция се маха от котлона и се добавя маслото. Разбърква се отново и се покрива със стреч, който да опира в горната част на крема, за да няма място за въздух. Това предотвратява образуването на кора на крема.

След като кремът се охлади напълно, се избива сладкарска сметана. Написала съм 100-150 гр, защото зависи колко сметанов искате да е вкусът на крема. Ако не обичате толкова много сметана, сложете поне 50 гр избита сметана, защото тя прави кремът по-въздушен.

Еклеровите шушулки могат или да се пробият отдолу на няколко места и да се напълнят с пош, или да се разрежат през средата по дължина и да се напълнят отново с пош или с лъжица, ако кремът ви е по-гъст. Нищо не пречи да приключите рецептата тук и да си ги похапнете по този начин, но моят съвет е да добавите и вторият крем за истинско кулинарно приключение.

За шоколадовия ганаш:

  • 100 гр печени лешници
  • 80 гр кристална захар
  • 100 гр млечен шоколад
  • 120 гр течна сладкарска сметана

Кристалната захар се разтопява до получаването на светъл карамел към който се добавят печените лешници. Разбърква се, за да може карамелът да полепне по всички лешници и се оставят върху хартия за печене за около 5-10 минути да стегне карамелът и да изстине. След това се разрязва на едри парчета и се слага в чопър и се натрошава до фини частици. Имайте предвид, че за тази част ще ви трябва наистина мощен чопър и с ръчен блендер това не е възможно.

Течната сметана се слага в касерола и се затопля докато заври. Когато това стане се излива върху предварително натрошеният млечен шоколад. Разбърква се докато се получи течна хомогенна смес към която веднага  се добавят фино смлените карамелизирани лешници. Ганашът може да изглежда прекалено течен в този момент, но оставен в хладилника за няколко часа ще стегне до перфектно състояние, за да се шприцова върху еклерите. Накрая поръсвате с още малко печени лешници отгоре и сте готови да се насладите.

До скоро!

Let’s bake!

2 thoughts on “Еклери с два вида крем

  1. Определено много хубава рецепта, но аз никога нямам късмет с еклеровите черупки. Следвах всички стъпки, освен че пекох на вентилатор. Утройха обема си и накрая половината се сплескаха … дали колабирането им се дължи на вентилатора?

    1. Щом са се вдигнали по време на печене, значи вентилаторът не им е попречил. По-скоро може да са две неща – едното е да не са изпечени достатъчно дълго. Времето в рецептата е ориентировъчно, тъй като зависи от размера им. Ако отвътре не са изсъхнали добре може да са натежали при охлаждане и затова да се е получило така. Другото е от охлаждането. Аз отварям съвсем леко фурната отгоре, за да може възможно най-бавно да излезе топлият въздух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *